Shutdown opties

Wat zijn de verschillende opties voor een shutdown?

 

shutdown (of shutdown normal) – Met deze methode zal de database netjes afsluiten en zal Oracle wachten tot alle user processen afgesloten zijn voor het de database zal sluiten, dus als er een SQL*PLUS sessie is die in een idle state is, zal Oracle wachten met afsluiten tot de user exits. Als user sessies niet zijn beëindigd dan krijg je de volgende melding in de alertlog:

 

Shutting down instance: further logons disabled

Active process 2175 user ‘SYSTEM’ program ‘ORACLE.EXE (SHAD)’

SHUTDOWN: waiting for logins to complete.

 

shutdown immediate - Met deze methode zal Oracle alle bestaande connecties killen en uncommitted transacties terugdraaien. Met deze methode is er geen instance recovery nodig.

 

shutdown transactional - Met deze methode zal Oracle wachten tot alle users hun transacties hebben gecommit dus indeien de user een select statement runt, zal deze afgebroken worden tenzij de select een onderdeel van een transactie is die uitvoerd wordt.

 

shutdown abort – Met deze methode dwing je Oracle om te crashen, met deze methode is instance recovery nodig en geen media recovery. Deze optie kan ook gebruikt worden als een van de andere methodes bezig zijn.

Voorbeeld

Van een van de sessies is een shutdown aan de gang maar om een of andere reden hangt deze, ook al lijkt in de alert of trace files dat de instance down is.

 

SQL> shutdown

 

        nadat de shutdown klaar is, zal de sessie ook eindigen met de volgende melding:

 

ORA-03113: end-of-file on communication channel

 

Van een andere sessie kan je een shutdown abort uitvoeren:

 

SQL> shutdown immediate;  

ORA-10997: another startup/shutdown operation of this instance in progress

ORA-09968: unable to lock file

SQL> shutdown abort;

ORACLE instance shut down.

 

Als een shutdown aan de gang is, zijn users niet meer in de gelegenheid om in te loggen in de database. Ze zullen de volgende melding krijgen:

 

“ORA-01090: shutdown in progress - connection is not permitted”.

 

Zelfs kan het voorkomen dat een database dan nog niet uit de lucht gaat. De enige optie die dan nog overblijft is om het PMON proces te killen op het Operating System.

 

Advertentie

>

Poll

Voorkeur
 

Wie is er aanwezig

We hebben 257 gasten online